top of page
ARTROSE

Artrose  

 

Artrose is een gewrichtsaandoening, ook wel slijtage genoemd, die ontstaat in het natuurlijke verouderingsproces.  Het heeft te maken met het verstijven van het kraakbeen van een gewricht en komt het meest voor in de rug (tussenwervels), de knie of de heup.

Vaak wordt van artrose gezegd: ‘er is niets aan te doen, u moet er maar mee leren leven.’  Dat is slechts gedeeltelijk waar.  Al kan het proces niet worden teruggedraaid, de chiropractor kan pijn en stijfheid verminderen en het slijtageproces vertragen.

 

Symptomen

 

Waaraan is artrose te herkennen?

 

Beperkte beweeglijkheid (stijfheid) is het meest voorkomende symptoom van artrose.  Vaak is er pijn rond het verstijfde gewricht.

Zit de artrose in de wervelkolom, dan kan de pijn uitstralen naar armen, benen, hoofd of borst.  Soms gaat die pijn gepaard met tintelingen.  

Kenmerkend voor artrose is dat de pijn het ergst is als u net met bewegen begint, bijvoorbeeld ’s morgens bij het opstaan of na lang zitten.  De pijn neemt af als u eenmaal op gang bent.  Alleen bij artrose in een vergevorderd stadium houdt de pijn ook dan nog aan.

 

Oorzaken

 

Waardoor ontstaat artrose?

 

Bij het ouder worden neemt de soepelheid van het kraakbeen af, doordat het droger en stijver wordt.  Dat gebeurt uiteindelijk bij iedereen, al heeft niet iedereen er last van.  Er zijn omstandigheden die de kans op pijn vergroten, zoals te weinig beweging, zwaar werk, een verkeerde houding of oude blessures.

Door de stijfheid van het gewricht en de pijn beweegt u zich minder soepel, met alle gevolgen van dien.  Omliggende zenuwen en weefsel (spieren, banden en gewrichtskapsel) kunnen geïrriteerd raken.  Als andere gewrichten het werk van het stijve gewricht overnemen, kunnen die overbelast raken en ook pijn gaan doen.

 

Behandeling

 

Hoe behandelt de chiropractor artrose?

 

De diagnose

 

De chiropractor stelt u allereerst vragen over uw klachten om een beeld te krijgen van uw gezondheidstoestand.  Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij vooral wordt gekeken naar de beweeglijkheid van de gewrichten.

 

De behandeling

 

De chiropractor zorgt dat u op een betere manier gaat bewegen.  Kern van de behandeling is het toepassen van druktechnieken.  Door te drukken op bepaalde plekken wordt het gewricht gecorrigeerd.  Er komt weer meer vloeistof in het gewricht en daardoor gaat het bewegen soepeler.  Bovendien komen alle structuren om het gewricht heen (zoals zenuwen, spieren of gewrichtsbanden) weer op de juiste plaats, waardoor de pijn vermindert.  Spieren ontspannen zich weer en u beweegt zich een stuk prettiger!

Zelfs zware artrose kan aanzienlijk verlicht worden.  De behandeling kan door de druk op stugge gewrichten, spieren en banden soms een beetje gevoelig zijn, maar de meeste patiënten ervaren de behandeling doorgaans als niet pijnlijk.

 

U kunt er zelf ook aan bijdragen om uw gewrichten soepel te houden.  De chiropractor kan u oefeningen voorschrijven.  Ook advies over een goede houding of over voeding kan deel uitmaken van de behandeling.  Uw inzet draagt in belangrijke mate mee aan het succes van de behandeling en het wegblijven van de klachten!

 

Preventie

 

Wat kunt u zelf doen tegen artrose?

 

Beweging is de beste remedie tegen artrose, zowel ter voorkoming als ter genezing mits dat op een verstandige manier gebeurt.  Verkeerd bewegen kan de klachten juist verergeren.  Rustige, geleidelijke bewegingen zoals lopen, fietsen en zwemmen zijn het best.  Plotselinge, felle bewegingen kunt u beter vermijden.

Ook is een goede voeding en een goede houding van belang.

 

bottom of page