top of page
HOOFDPIJN EN MIGRAINE

Iedereen heeft weleens last van hoofdpijn.  Er zijn vele vormen van hoofdpijn, zoals spanningshoofdpijn, migraine, aangezichtspijn en hoofdpijn als gevolg van een whiplash.  We hebben het hier over twee vormen van hoofdpijn, namelijk spanningshoofdpijn en migraine.

 

Symptomen

 

Waaraan is spanningshoofdpijn te herkennen?

 

Spanningshoofdpijn is een drukkende pijn, die overal in het hoofd kan zitten.  De pijn ontstaat meestal vanuit de nek.  De pijn kan ’s ochtends of ’s avonds het ergst zijn, maar trekt gedurende de dag vaak weg.  Bij vermoeidheid komt de pijn weer terug.  Soms houdt de hoofdpijn dagenlang aan.

Overigens kan spanningshoofdpijn ook vanuit het kaakgewricht komen.  In dit geval is er meestal sprake van pijn van één kant van het hoofd.

 

Waaraan is migraine te herkennen?

 

Er zijn diverse soorten migraine.  Eén begint met flikkeringen of vlekken voor de ogen en gaat over in een stekende pijn aan één kant van het hoofd.  Soms komt er misselijkheid en duizeligheid bij.  Een andere vorm van migraine heeft geen invloed op het zien, maar geeft hoofdpijn rond één oog.

Tijdens een migraineaanval kunt u gevoelig zijn voor licht of geluid.  De duur van een aanval varieert van enkele uren tot een dag of drie.

 

Oorzaken

 

Waardoor ontstaat spanningshoofdpijn?

 

Spanningshoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door een (verkeerde ) beweging of houding van rug en nek.  De pijn heeft te maken met de stand van de wervels in rug en nek; spieren worden belast en omliggende zenuwen raken geïrriteerd.

 

Waardoor ontstaat migraine?

 

Migraine kan veroorzaakt worden door een verwijding van de bloedvaten in het hoofd en een prikkeling van de zenuwen rondom die bloedvaten.  Waardoor de bloedvatverwijding ontstaat, verschilt per persoon.

Er zijn talloze andere oorzaken voor hoofdpijn aan te wijzen.  Soms kunnen medicijnen, alcohol of bepaalde voedingsstoffen hoofdpijn veroorzaken.  Ook hyperventilatie, infecties en hormonen zijn oorzaken.

De chiropractor onderzoekt of er een verband is tussen uw hoofdpijn en wervels, gewrichten of zenuwen.  Blijkt dat het gevolg te zijn, dan is een chiropractische behandeling zinvol.

 

Behandeling

 

Hoe behandelt de chiropractor spanningshoofdpijn of migraine?

 

Diagnose

 

Allereerst stelt de chiropractor u vragen over uw hoofdpijn en over uw algemene gezondheidstoestand.  De hoofdpijn kan namelijk samenhangen met andere gezondheidsklachten.  Dan volgt een grondig lichamelijk onderzoek.  De chiropractor maakt gebruik van verschillende medische methoden om te kijken waar de pijn vandaan komt en hoe het gesteld is met de beweeglijkheid en de soepelheid van alle gewrichten die met pijn te maken kunnen hebben.  Soms zijn röntgenfoto’s noodzakelijk, hiervoor wordt u doorverwezen.

 

Behandeling

 

De chiropractor past druktechnieken toe op de wervelkolom.  De druktechnieken hebben tot doel blokkades en storingen op te heffen en de beweeglijkheid te herstellen.  Zo komt het zenuwstelsel weer in balans.  De druk op stugge gewrichten/spieren en banden kan soms gevoelig zijn, maar meestal is de behandeling niet pijnlijk.  Als dit wel het geval is zal de chiropractor u dit vooraf laten weten.  De behandeling leidt doorgaans al op korte termijn tot verlichting.  Om te voorkomen dat klachten later terugkeren, kan het raadzaam zijn om van tijd tot tijd terug te komen voor controle.

Naast het toepassen van druktechnieken is het mogelijk dat u bijvoorbeeld oefeningen voorgeschreven krijgt.  Ook advies over een goede houding of over voeding kan deel uitmaken van de behandeling.  Uw inzet kan in belangrijke mate bijdragen aan de genezing!

 

Preventie

 

Wat kunt u zelf doen aan uw hoofdpijn?

 

Zoals gezegd komt hoofdpijn vaak voort uit houdingen en bewegingen van nek en rug.  Een goede werkhouding, een goed bed en goede schoenen kunnen hoofdpijn voorkomen.  Uw chiropractor kan u adviseren over al deze zaken, onder andere door aangepaste oefeningen om nek en rug soepel te houden.

 

bottom of page