Lid van de Belgische vereniging Chiropractic Belgium.
WAT GAAT ER GEBEUREN
DE EERSTE BEHANDELING
WAT KAN IK VERWACHTEN
UW EERSTE BEZOEK
​
Het eerste consult bestaat uit een vraaggesprek waarin u kunt vertellen wat de reden is van uw bezoek. De chiropractor zal u veel vragen stellen, niet alleen over de pijn of klacht waar u voor komt, maar ook over uw gezondheid in het verleden.
Sommige van deze vragen lijken misschien niet relevant, maar ze kunnen juist heel belangrijk zijn om een goed beeld te krijgen van uw gezondheid. Daarnaast zijn deze vragen van belang om zeker te weten of u niet beter door de huisarts of een andere zorgverlener geholpen kunt worden.
Uw chiropractor zal al deze gegevens vertrouwelijk behandelen; niemand zal zonder uw toestemming inzage krijgen in uw dossier. Nadat uw ziektegeschiedenis is besproken, wordt een lichamelijk onderzoek gedaan.
Het lichamelijk onderzoek zal zich concentreren op uw spier skeletsysteem (de ruggengraat, gewrichten, armen en benen), maar het kan ook nodig zijn uw hart, longen en buik te onderzoeken. Dat is belangrijk om andere mogelijke oorzaken van het probleem uit te sluiten.
Een chiropractor gebruikt verschillende technieken om klachten te behandelen. Deze technieken worden aangepast aan de aard van de klacht en de bouw van de patiënt en variëren van langzame rek- en tractie-oefeningen (bijvoorbeeld bij letsel aan de tussenwervelschijven) tot gewrichtscorrecties.
Een gewrichtscorrectie is een manipulatieve techniek van de gewrichten van de wervelkolom, armen en/of benen. Meestal wordt daarbij een snelle druk uitgeoefend op het gewricht. Als het gewricht wordt losgelaten, kan er een klikgeluid worden waargenomen (net zoals bijvoorbeeld de knie soms klikt als hij gebogen of gestrekt wordt). Deze klik is niets anders dan het geluid van gasbellen die zich in de gewrichtsvloeistof verplaatsen als de druk wegvalt.
Chiropractors maken veelal gebruik van speciale behandeltafels om op een bepaalde manier correcties van de wervelkolom te kunnen uitvoeren.
Naast de gewrichtscorrecties zijn er nog andere technieken, zoals bijvoorbeeld het gebruik van ijs of warmte leggen of het doen van speciale oefeningen. In het algemeen doet een chiropractische behandeling geen pijn, hoewel het soms wel even vervelend kan zijn.
Relatief veel voorkomende bijwerkingen zijn spierpijn of vermoeidheid, die meestal na één of twee dagen weer over zijn. Als u meerdere malen bent behandeld, zult u merken dat bijwerkingen minder optrekken en dat uw klachten afnemen.
ZIJN ER RISICO'S
Uit onderzoek is gebleken dat chiropraxie één van de veiligste en meest effectieve vormen van behandeling is. Chiropraxie is geschikt voor een brede waaier van problemen die te maken hebben met het zenuwstelsel, de wervelkolom en de spieren in het lichaam.
Elke medische behandeling brengt risico’s met zich mee, maar bij de chiropraxie zijn die dus zeer gering. Het kan even duren voor u verbetering merkt. Sommige patiënten kunnen last hebben van tijdelijke gevoeligheid in de behandelde gebieden. De huid kan rood zijn of als er diepe weefsels zijn behandeld, kunnen er blauwe plekken ontstaan. In de beginperiode van de behandeling kunnen problemen met de tussenwervelschijven opspelen. Ook kan een eventuele onderliggende ontsteking de klacht lijken te verergeren. Behandeling van de nek kan een licht gevoel in het hoofd veroorzaken. In sommige gevallen kan er kortdurende hoofdpijn optreden. Ernstige bijwerkingen zijn uiterst ongebruikelijk. U kunt natuurlijk met vragen bij uw chiropractor terecht. Hij is altijd bereid deze te beantwoorden. Daarnaast zal hij een eerlijke beoordeling geven van uw persoonlijke situatie.
Na het vraaggesprek en het lichamelijk onderzoek, zal de chiropractor de resultaten van het onderzoek met u bespreken. In duidelijke taal wordt uitgelegd wat er aan de hand is en wat er het beste aan de klachten gedaan kan worden. Ook als de chiropractor niets voor u kan doen zal hij dat uitleggen. Uw chiropractor kan u adviseren over een goede levensstijl, oefeningen, dieetveranderingen en andere handige tips voor uw dagelijkse activiteiten. U kunt zelf ook veel doen om beter te worden. Het is daarom belangrijk dat u de adviezen zorgvuldig opvolgt. Naast de behandeling en goede adviezen zal er een indicatie worden gegeven van het aantal behandelingen dat nodig is.
U zult zorgvuldig ingelicht worden over de mogelijkheid van terugkeer van uw probleem en eventuele nazorg. Bij patiënten met ernstig letsel, chronische pijn en patiënten met slijtage van de gewrichten, is nazorg vaak nodig.
Er wordt meestal meteen met de behandeling begonnen. Het kan ook zijn dat u pas tijdens het tweede bezoek wordt behandeld, een dag of twee later.
RÖNTGENONDERZOEK
Soms zijn röntgenfoto’s noodzakelijk, vooral voor patiënten die recent letsel hebben opgelopen of een ernstige ziekte hebben gehad. Ook voor patiënten met een ongebruikelijk onderzoeksresultaat of oudere patiënten die op hun ‘botdichtheid’ onderzocht moeten worden, is deze methode wenselijk. Voor de röntgenfoto’s wordt u doorverwezen.