top of page
KINDEREN EN CHIROPRAXIE

“Mijn kind is zo onhandig en valt steeds, is daar chiropractisch wat aan te doen?”

Veel ouders vragen zich af of hun kinderen naar de chiropractor kunnen.  Het antwoord is: “Ja”.  Als kinderen opgroeien en zich ontwikkelen, kunnen er wervelblokkades of andere problemen ontstaan.  Deze bewegingsbeperkingen blijven in eerste instantie meestal onopgemerkt, maar kunnen op een later moment invloed op de gehele gezondheid hebben.

 

Oorzaken

 

Waardoor ontstaan er problemen in de wervelkolom van kinderen?

 

Als kinderen opgroeien, beginnen met kruipen en lopen gaat dit vaak gepaard met de nodige valpartijen en ongelukjes.  Oudere kinderen krijgen te maken met contactsporten en andere hobby’s.  Op school zitten jongelui op slecht aangepaste stoelen en moeten er vaak zware boekentassen worden getild.

De hierboven genoemde belasting en mogelijke blessures kunnen resulteren in het verstrakken van de spieren in de nek of rug, waardoor de normale bewegelijkheid en/of positie van de wervels verstoord raakt.

Het goed functioneren van de wervelkolom is belangrijk voor de algemene functie van het lichaam en voor de gezondheid in het algemeen.    De zenuwen besturen vanuit het ruggenmerg  alle organen en spieren.

Bij een blokkade van de wervels kunnen de zenuwwortels geïrriteerd raken en op deze manier ontstaan er storingen in het communicatiesysteem van het lichaam.  Het lichaam zal zich aan deze veranderingen aanpassen waardoor er ook bij kinderen een verscheidenheid aan klachten kan ontstaan.

 

Symptomen

 

Wat voor problemen zie je bij kinderen?

 

Kinderen kunnen niet gezien worden als kleine volwassenen.  De klachten die kinderen hebben uiten zich niet altijd rechtstreeks in pijn in het aangedane gebied, maar op andere manieren.  Voorbeelden hiervan zijn hoofd- en buikpijn of ander gedrag (bijvoorbeeld extra druk zijn of juist moeheid).  Een chiropractor probeert uit te zoeken wat de oorzaak van deze pijn of klachten is.  Wervelblokkades kunnen een oorzaak zijn.

 

Hieronder de mogelijke indicaties om een chiropractor te raadplegen:

 • Hoofdpijn.

 • Buikpijn.

 • Ontwikkelingsproblemen.

 • Het kind kruipt niet normaal of slaat het kruipen over.

 • Regelmatig vallen; slepen met een been; met een voet naar binnen/buiten gedraaid lopen.

 • Onhandigheid (motorische problemen).

 • Pijn in de benen.

 • Ander gedrag, bijvoorbeeld hyperactiviteit.

 • Verminderde weerstand.

 • Oorontstekingen.

 • Astma en andere ademhalingsproblemen.

 • Scoliose.

 

Wanneer?

Wanneer naar de chiropractor?

 

Een bezoek aan de chiropractor is niet gebonden aan een bepaalde leeftijd.  Een kind kan er baat bij hebben om met enige regelmaat bij de chiropractor langs te gaan, ook ter preventie.  Als uw kind klachten heeft of als er andere zaken opvallen, is het aan te raden een afspraak te maken.  Voor een bezoek aan de chiropractor is geen verwijzing van de huisarts nodig.

 

Behandeling

 

Wat houdt een chiropractische behandeling in?

 

Bij het eerste bezoek vindt een uitgebreid vraaggesprek (in aanwezigheid van de ouder/verzorger) plaats.  Hierbij wordt gekeken naar de specifieke klacht, de algemene gezondheid en ontwikkeling van het kind, trauma’s (zoals vallen/blessures), de zwangerschap en de bevalling.

Het onderzoek wordt aangepast aan de leeftijd van het kind.  Het kan zijn dat het medische onderzoek “verpakt” wordt als een spelletje, waarbij goed op de reacties van het kind wordt gelet.  De behandeling bestaat uit speciaal aangepaste technieken afhankelijk van de leeftijd van het kind.  Hier zal het kind geen pijn van ondervinden.  Afhankelijk van de duur en de aard van de klacht is een aantal behandelingen achter elkaar gewenst.  

 

bottom of page