top of page
LAGE RUGKLACHTEN

Lage rugpijn is een verzamelnaam voor klachten als kou op de rug, lumbago, spierverrekking, artrose (slijtage), hernia en ischias.  Veel vormen van lage rugpijn zijn door de chiropractor goed te behandelen. 

 

Symptomen

 

Waaraan is lage rugpijn te herkennen?

Lage rugpijn kan zich op verschillende manieren uiten.  Er kan sprake zijn van pijn of pijnscheuten, maar ook kan er sprake zijn van een tintelend, prikkend of slapend gevoel.  Het kan gaan om constante pijn op één vaste plaats, maar ook kan het pijn zijn die meer verspreid is over de rug, de benen of de billen.  Een chiropractische behandeling kan uitkomst bieden bij diverse lage rugklachten.  De chiropractor is gespecialiseerd in het behandelen van rugpijn en aanverwante klachten.

 

Oorzaken

 

Waardoor ontstaan lage rugklachten?

 

Lage rugpijn kan verschillende oorzaken hebben.

 • Er is rugpijn die plotseling ontstaat door tillen, vallen, een (auto)ongeluk, een verkeerde beweging, tocht en kou.

 • Er is rugpijn die geleidelijk ontstaat door een verkeerde houding (bij zitten, staan of liggen), te weinig lichaamsbeweging, veel tillen of bukken, langdurige spanning, overgewicht, zwangerschap, ouderdom, aangeboren factoren (zoals een ongelijke beenlengte).

 • Er is rugpijn die ontstaat door een verkeerde stand of het ‘vastzitten’ van één of meer rugwervels, die veroorzaken spanning in de onderrug; zenuwen raken geïrriteerd en de omliggende spieren gaan pijn doen.

 

Behandeling

 

Hoe behandelt de chiropractor lage rugklachten?

 

De diagnose

 

Tijdens het eerste bezoek stelt de chiropractor vragen over uw rugklachten en over uw gehele gezondheidstoestand.  De klachten kunnen namelijk samenhangen met andere gezondheidsklachten.

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek.

De chiropractor gebruikt verschillende (medische) onderzoeksmethoden om te kijken waar de pijn vandaan komt, daarbij wordt de beweeglijkheid en de soepelheid van alle gewrichten die met de klachten te maken kunnen hebben, onderzocht.  Soms zijn röntgenfoto’s noodzakelijk, hiervoor wordt u doorverwezen.

 

De behandeling

 

Om de pijn te verlichten en de beweeglijkheid en de soepelheid van de stijve gewrichten te bevorderen, gebruikt de chiropractor specifieke druktechnieken.  De behandeling is zelden pijnlijk, uw chiropractor kan u hierover meer vertellen.  De behandeling geeft vaak op korte termijn al verlichting.

Naast het gebruik van druktechnieken, kan het gebeuren dat u oefeningen voorgeschreven krijgt.  Adviezen over een goede houding of over voeding kunnen een onderdeel zijn van de behandeling.  Ook uw inzet draagt in belangrijke mate bij aan de genezing.  Continuïteit van de behandeling is van belang om zo het effect op de langere termijn te waarborgen.  Het is dus raadzaam geregeld een afspraak te maken, zodat de klachten niet terugkeren of verergeren.

 

Preventie

 

Wat kunt u zelf doen aan uw rugklachten?

 

Het verlichten van pijn:

 • Meestal is rustig blijven bewegen de beste oplossing; 

 • Leg gedurende 15 min een koud kompres op de pijnplek.  Herhaal dit zo nodig ieder uur;

 • Liggen vermindert de spierspanning en dus ook de pijn, ga af en toe wel even staan of lopen, beperk het liggen tot 1 of 2 dagen;

 • Zitten verhoogt de druk in de rug, sta en loop indien mogelijk regelmatig enkele minuten;

 • Vermijd zware lichamelijke inspanning als tillen, draaien en zwaar huishoudelijk werk.

 

Het vermijden van rugklachten:

 • Hoe beter uw conditie is, hoe geringer de kans op vertillen, verrekken of kou op de spieren;

 • Een goede zit- en staan houding voorkomt rugklachten, uw chiropractor kan u hierover adviseren; 

 • Een goede slaaphouding voorkomt ook rugklachten, slaap op een goed matras, ondersteun uw hoofd met een kussen en slaap niet op uw buik;

 • Goede schoenen zijn van belang, vooral als u lang moet staan en veel moet lopen;

 • Geregeld een afspraak maken voor een onderhoudsbehandeling bij de chiropractor helpt uw rug soepel, beweeglijk en pijnvrij te houden, vraag aan uw chiropractor om advies.

bottom of page