top of page
WHIPLASH

Whiplash is een snelle, plotselinge beweging van nek en hoofd bij een verkeersongeluk of een val.  De beweging kan letsels veroorzaken aan wervels en weefsels (spieren, zenuwen) in de nek.  Dat kan een whiplashtrauma tot gevolg hebben: klachten die soms pas maanden na het ongeval tot uiting komen.

De chiropractor, specialist in nek- en rugklachten, beschikt over methoden waarmee veel whiplashklachten kunnen worden verholpen of verlicht.

 

Symptomen

 

Welke klachten worden veroorzaakt door een whiplash?

 

De meest voorkomende whiplashklacht is een pijnlijke, vaak stijve nek.  Veel whiplashpatiënten hebben daarnaast last van hoofdpijn, lage rugpijn en uitstralende pijn naar armen en gezicht.

Er zijn echter nog veel meer klachten die deel uit kunnen maken van het whiplashtrauma, zoals krachtsverlies in de armen, duizeligheid, evenwichtsstoornissen, misselijkheid, oorsuizen, slecht zien of vlekken voor de ogen en slaap- en concentratieproblemen.

Niet alleen de aard, maar ook de ernst van de klachten verschilt sterk.  De helft van de patiënten is binnen een maand hersteld, maar soms zijn de gevolgen zo ernstig dat het tot arbeidsongeschiktheid leidt.

 

Oorzaken

 

Hoe ontstaat een whiplash?

 

Steeds meer auto’s en steeds hogere snelheden hebben tot een toename van het aantal whiplashongelukken geleid.  Whiplash is Engels voor zweepslag; de term slaat op de snelle, geforceerde hoofdbeweging die tot bovengenoemde klachten kan leiden.  Overigens is niet alleen het verkeer een oorzaak, ook een val van de trap of een skiongeluk kan een whiplashtrauma veroorzaken.  Door de heftige beweging worden de gewrichtskapsels, spieren, pezen, ruggenmerg en zenuwen opgerekt.  Dit veroorzaakt verstoringen in het zenuwstelsel waaruit klachten ontstaan.

 

Behandeling

 

Hoe behandelt de chiropractor whiplash?

 

Diagnose:

 

Allereerst stelt de chiropractor vragen over uw klachten en over uw algemene gezondheidstoestand.  Daarna volgt een grondig lichamelijk onderzoek.

Behandeling:

Vlak na het ongeluk kan het een enkele keer nodig zijn om tijdelijk een nek kraag te dragen.  Zo krijgt de nek even rust.  Als de ernstige pijn en stijfheid is weggezakt, begint de chiropractor met de behandeling.  Door de wervels voorzichtig in beweging te brengen met behulp van druktechnieken, kunnen spieren en zenuwen weer normaal gaan functioneren.  

De behandeling is meestal niet pijnlijk.  Dankzij de druktechnieken verbetert de beweeglijkheid, ontspannen de spieren zich weer en krijgen omliggende zenuwen weer de ruimte om hun taken uit te voeren.  Daardoor kunnen pijn en andere klachten afnemen of verdwijnen.

Het resultaat van de behandeling hangt af van de ernst van de klachten; uw chiropractor laat u weten hoe het er met u voorstaat.  Naast het toepassen van druktechnieken maakt advisering over een goede houding deel uit van de behandeling.  Daarnaast is het mogelijk dat u oefeningen voorgeschreven krijgt.  Uw inzet kan in belangrijke mate bijdragen aan de genezing.

 

Preventie

 

Wat kunt u doen om een whiplash te voorkomen?

 

Whiplashletsel kan ingrijpende gevolgen hebben.  Het is daarom erg belangrijk om een hoofdsteun in de auto te hebben.  Stel deze op de juiste hoogte af: de bovenkant van de hoofdsteun moet gelijk zijn aan de bovenkant van uw hoofd.  De afstand tussen hoofd en hoofdsteun is kleiner dan 4 cm.  Naast een hoofdsteun is ook een airbag een goed middel ter preventie van whiplash.

bottom of page