top of page
HERNIA

Een hernia is een veelvoorkomende aandoening aan een tussenwervelschijf, die vooral pijn veroorzaakt in benen en rug.  Chiropractische behandeling kan veel herniaklachten verhelpen of verminderen.

 

Symptomen

 

Welke klachten veroorzaakt een hernia?

 

Op drie plekken in de wervelkolom kan een hernia voorkomen: onderin de rug, in de nek of (heel zelden) op borsthoogte.

Een hernia veroorzaakt rugpijn op één van deze plaatsen.  De pijn kan uitstralen naar één of beide benen.  In een enkel geval doet alleen het been zeer en niet de rug.  Ook tintelingen in been of voet kunnen op een hernia wijzen.  Bij het verergeren van de klachten kunnen de beenspieren kracht verliezen of wat gevoelloos raken.  Een ernstige hernia kan zelfs leiden tot het verlies van controle over blaas en darmen.  In dat geval moet er direct worden doorverwezen naar de neuroloog.

 

Wat is een hernia?

 

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf.  De uitstulping drukt op zenuwen en dat veroorzaakt de pijn.  Een hernia ontstaat wanneer de tussenwervelschijf zijn soepelheid verliest.  Deze schijf, die werkt als een soort ‘schokbreker’ in de wervelkolom, kan bepaalde bewegingen dan niet meer goed opvangen.  Als gevolg ontstaan er scheurtjes in de buitenkant van de schijf, waardoor de zachte kern naar buiten kan uitstulpen.  Als dit gebeurt dan spreken we van een hernia.

 

Oorzaken

 

Waardoor ontstaat een hernia?

 

Bij heel veel mensen zitten er zwakke plekken in de tussenwervelschijven.  Het leidt echter lang niet altijd tot pijnklachten.  De scheurtjes ontstaan doorgaans geleidelijk als gevolg van verkeerde lichaamshouding en –beweging.  Weinig afwisseling in de houding (zoals bij veel soorten van zittend of staand werk) vergroot de kans op hernia.  Hetzelfde geldt voor werk waarbij steeds dezelfde bewegingen worden gemaakt, zoals tillen en draaien.  Soms ontstaat een hernia plotseling door een ongeval.

 

Behandeling

 

Hoe behandelt de chiropractor een hernia?

 

De diagnose

 

Allereerst stelt de chiropractor vragen over uw rugpijn en over uw algemene gezondheidstoestand.   De pijn kan namelijk samenhangen met andere gezondheidsklachten.  Daarna volgt een grondig lichamelijk onderzoek.  De chiropractor maakt daarbij gebruik van verschillende (medische) onderzoeksmethoden.  Soms zijn röntgenfoto’s noodzakelijk, hiervoor wordt u doorverwezen.

 

De behandeling

 

De chiropractor gebruikt diverse druktechnieken om de beweeglijkheid van de wervelkolom zoveel mogelijk te herstellen.  Daardoor gaat de uitstulping minder op de zenuw drukken en neemt de pijn af.  Meestal is de behandeling zelf niet pijnlijk, maar als dat wel het geval is zal de chiropractor u dat vooraf laten weten.

 

Behandeling van een ernstige hernia

 

Bij een ernstige hernia zal de chiropractor u naar een neuroloog verwijzen.  Dan kan alleen een operatie uitkomst bieden.  Echter, na de operatie is weliswaar de herniaplek van pijn verlost, maar kunnen andere plaatsen in rug of bekken nog pijnlijk zijn.  Daar kan chiropractische behandeling verlichting brengen.

Naast het gebruik van druktechnieken, kan het gebeuren dat u oefeningen voorgeschreven krijgt.  Adviezen over een goede houding of over voeding kunnen een onderdeel zijn van de behandeling.  Uw inzet kan in belangrijke mate bijdragen aan de genezing.

 

Preventie

 

Wat kunt u zelf doen aan uw hernia?

 

Ook al is de behandeling succesvol, uw rug blijft een zwakke plek die extra aandacht verdient.

Sterke buik-, bil- en rugspieren ontwikkelen is belangrijk!  Op die manier wordt uw wervelkolom meer ontzien en kunt u een actief leven leiden.

Even belangrijk is het aanleren van een goede werkhouding en de juiste tiltechnieken.  Ter preventie kunt u uw wervelkolom regelmatig laten controleren door uw chiropractor.

Ook kan de chiropractor u adviseren over houding, beweging en oefeningen.

 

bottom of page